Mikrotápanyagok (Makro- és mikroelemek)

A mikrotápanyagok szerepe, ajánlott napi beviteli mennyisége.

Taurin

A taurin voltaképpen egy kéntartalmú aminosav mely az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található.
A cikk folytatása »

Lutein

A lutein a karotinoidok vegyületcsoportba tartozik ahogy a béta-karotin is.


A cikk folytatása »

Likopin

A likopin antioxidáns hatású, a karotinoidok családjába tartozó festékanyag. A vörös gyümölcsök antioxidáns hatása neki köszönhető. A likopin molekuláris szinten 56 hidrogénatomot és 40 szénatomot tartalmaz, ez azért fontos, mert mindezt hosszú láncba szerveződve teszi, nem ismétlődve.
A cikk folytatása »

L-karnitin

Az L-karnitin (4-N-trimetil-hidroxi-vajsav) egy aminosav-származék, az emberi szervezet által is elállított, természetes anyag. Először több mint 100 éve izolálták és jegyezték fel az izomsejtek működésére gyakorolt hatását.
A cikk folytatása »

Glükozamin

A glükozamin vegyület a szénhidrátok csoportjába tartozik a szén, a hidrogén, az oxigén mellett nitrogént is találhatunk alkotóelemei között.
A rovarok valamint a tengeri állatok kitinpáncélját voltaképpen rendkívül sok összekapcsolódott glükozamin alkotja, ezáltal a glükozamin leghatékonyabban ezekből a páncélokból állítható elő. A világon legnagyobb güklozamin tartalma az Új-Zélandon élő taréjos zöldkagylónak van, mely 13%-ban tartalmaz glükozamint.
A cikk folytatása »

Ginzeng

A keletiek csodaszernek, az élet gyökerének is nevezik a ginzenget, használata 5000 évre nyúlik vissza. Napjainkban világszerte széles körben használják a ginzenget. Szibériában, a Koreai félsziget északi, Kína észak-keleti részén termesztik a ginzeng növényt. Szibériában lassabban nő, ezért a szibériai ginzeng drágább, illetve az immunerősítő hatása nagyobb mint a Kínai vagy Koreai ginzengnek. A ginzeng 6-8 év alatt éri el azt az állapotát amikor már szüretelhető. Hatóanyagait az emberformára emlékeztető gyökereiből vonják ki vagy őrlik porrá. Szüretelés után a növényt kén-dioxiddal fehérítik, majd mesterségesen szárítják. A vörös ginzenget szüretelés után forróvízzel öblítik, így nyerik el vörös színét.
A cikk folytatása »

Mikro- és makroelemek

A mikroés makro elemek kis mennyiségű előfordulása ellenére a szervezetünk zavartalan működéséhez elengedhetetlenek. Szükséges mennyiségük meglétének legalább akkora jelentősége van mint a vitaminoknak. A mikro- és makro elemekkel hétköznapi nyelven nyomelemekként találkozhatunk.
A cikk folytatása »

Béta-karotin

A sárgarépa, a sütőtök, a sárgadinnye, a tojássárgájának jellegzetes színét a béta-karotinnak köszönhetjük.
A béta-karotin a nevéből is láthatóan a karotinoidok családjába tartozik. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja vagyis elővitaminja, tehát a béta-karotinból olyan A-vitamin képződik amit a szervezet hasznosítani is tud. Az 1950-es évektől kezdődően természetes élelmiszer színezékek előállítására is használják a béta-karotint.
A cikk folytatása »