Ásványi anyagok

Az Ásványi anyagok szerepe, szükségessége és napi ajánlott beviteli mennyisége, RDA.

Oldal 1 / 212

Vas

A szervezetben megtalálható vas magas százalékban a vér oxigénszállításáért felelős molekulájához, a hemoglobinhoz kötődik. A vas másik része a különböző szállítófehérjékhez kapcsolódik. A vas feladata az oxigén és a széndioxid szállítás, ezt különböző kémiai reakciókkal éri el.
A cikk folytatása »

Vanádium

A vanádiummal kapcsolatban hasonlóan a szelénhez az utóbbi néhány év megfigyeléseire hagyatkozhatunk. Sokáig mérgező elemként tartották számon a vanádiumot, azonban szervezetünk elengedhetetlen alkotóeleme. A vanádium gombaölő hatását már a XX. Század elején feljegyezték, azonban nagy mennyiségben mérgező elem. Érdekességként jegyezzük meg, hogy a légyölő galóca jelentős mennyiségű vanádiumot tartalmaz, vanádium koncentrációja elérheti a 0,04 százalékot, mely az emberi szervezetre toxikus hatással van. A vanádium az emberi szervezetben csekély mértékben van jelen, a májban termelődő koleszterin mennyiségét csökkenti, valamint inzulin- szerű hatást kifejtve csökken a szükséges inzulinmennyiség. A szervezet méregtelenítő folyamatához a vanádium nélkülözhetetlen, jelenlétével  a glutation szintet növeli.
A cikk folytatása »

Szelén

A szelén szervezetünkben csekély mennyiségben fordul elő, ezen kis mennyiség nagy része a májban, a fogzománcban és a körömben fedezhető fel.
A cikk folytatása »

Réz

A réz kis mennyiségben nélkülözhetetlen szervezetünk tökéletes működéséhez, nagy mennyiségben azonban mérgező lehet. Réz főleg az agyban, szemben, májban, szívben, vesében és az izmokban található. A réz számos enzim alkotórésze. A réz 90%-ban a cöruloplazminhoz, ehhez a speciális fehérjéhez kötődik.
A cikk folytatása »

Nátrium

A nátrium fontos szerepet tölt be az idegrendszeri ingerületek átvitelében, valamint a kálium segítségével az ozmotikus nyomás fenntartásában is. Az emberi szervezetben nagyobb részben oldott állapotban található meg a nátrium, kis mértékben van jelen a csontok és kötőszövetekben.
A cikk folytatása »

Molibdén

A molibdén szervezetünkben olyan elenyésző mennyiségben található meg, hogy mennyiségéről pontos adattal nem is rendelkezünk.
A cikk folytatása »

Mangán

A mangán szervezetünkben számos enzim alkotóeleme, illetve működéséhez elengedhetetlen feltétele.


A cikk folytatása »

Magnézium

Az egyik legismertebb ásványi anyag a magnézium, mely a csontok és a sejtek belső tere között található. Ezen két terület között a magnézium egyenletesen oszlik meg. A magnézium az az ásványi anyag, amit az idegrendszer védő hatású ásványi anyagának is ismerhetünk. A magnézium igen nagy szerepet tölt be az idegrendszer működésében, de nem csak ezen a területen. Szervezetünkben több folyamat működéséhez is elengedhetetlen a magnézium jelenléte.
A cikk folytatása »

Króm

A króm az egyik legtitokzatosabb ásványi anyag, a mai napig nem tisztázott a szerepe szervezetünkben. Feltételezések szerint a krómnak szerepe lehet a szívkoszorúér, valamint az I típusú fiatalkori cukorbetegségben. Az öregedés hatására csökken szervezetünkben a króm mennyisége, ez a csökkenés azonban nem jelentős. A króm szervezeten belül a szövetekben található meg.
A cikk folytatása »

Klór

A klór a gyomorsav alkotórészeként az emésztési feladatok ellátásáért felelős. A klór gyomorsav alkotórészén kívül a sejteken kívüli vízterekben fordul elő, itt a nátrium– és káliumionokhoz kötődik.
A cikk folytatása »

Oldal 1 / 212