Kalcium

A kalcium az emberi szervezetben 99%-ban a fogazatban, valamint a vázszerkezetben, a csontokban található meg. A többi kalcium a sejtek közötti térben illetve a sejtekben található. A kalciumtól függ a csontok, a fogak keménysége a kalcium-foszfát mennyiségével arányos összefüggésben. A szabadon maradó kalciumnak az idegrendszer, az izomzat valamint a véralvadás, ezen kívül néhány enzim működésében jut további fontos szerep.

A kalcium az emberi szervezetben a legmagasabb százalékban jelenlévő ásványi anyag.A kalcium szükségessége

–    csontok, fogak felépülése
–    idegrendszer működése
–    izmok összehúzódása
–    enzimek működése
–    véralvadás

A kalcium napi beviteli igénye

A kalcium felszívódását nagyban befolyásolja a D-vitamin mennyisége, az ételek savtartalma. A kalcium beépülése függ a táplálék fehérjemennyiségétől,  az emésztő-rendszeren történő áthaladásának idejétől. Ezen tényezők alapján a kalcium jellemzően 20-40%-ban épül be szervezetünkbe.

A kalcium fellelhetősége

A legjobb természetes kalciumforrás még mindig a tej, illetve különböző tejtermékek. Az olajos magvakban nagyobb mennyiségben található kalcium, azonban növényi eredetű ételekből a kalcium nem vagy csak nagyon rosszul szívódik fel.

A kalcium hiánya

A kalcium hiánya vázrendszeri problémákhoz, könnyű csonttöréshez, az izmok gyakori görcsállapotához –  D-vitaminhiánnyal együtt – csontritkuláshoz vezethet. Gyermekeknél kalciumhiány következtében a csontok fejlődési rendellenessége a jellemző, de okozhat mentális és idegrendszeri zavarokat is a nagymértékű kalciumhiány.

A kalcium túladagolása

A kalcium túladagolása csökkenti más ásványi anyag, például a cink vagy a vas felszívódását. Túlzott kalcium bevitel okozhat vesekőképződést illetve székrekedést.

További ásványi anyagok:

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.