D-vitamin (Kalciferol)

A következő zsírban oldódó vitamin a D-vitamin. A D-vitamint ismerhetjük Kalciferol néven is. Szervezetünkben ultraibolya sugárzás hatására D-vitamin előanyaga is képződhet, azonban az elővitamin képzésében jelentős szerepe van a koleszterinnek. Időskorra a napfényhatására képződő D-vitamin erősen csökken.

D-vitaminok közül kétféle vitamint különböztetünk meg a D2-vitamint és a D3-vitamint. A növényekben található D-vitaminok a D2-vitaminok. Növényekben D3-vitamint nem, míg az állati eredetű élelmiszerekben mindkét vitamint így a D2-vitamint és a D3-vitamint is fellelhetjük. A D3-vitamin aktivitásának köszönhetően napsugárzás hatására bőrünkben D3-vitamin keletkezik, míg a kicsit “lustább” D2-vitamin napsugárzás hatására nem képződik.A D-vitamin szükségessége

– a csontképződéshez
– a csontok egészséges fejlődéséhez
– a csontok gyógyulásához
– a csontritkulás megelőzéséhez
– a kalcium, a foszfor felszívódásához és beépüléséhez

A D-vitamin fellelhetősége

A napfény hatására D-vitamin képződik ezért napsütésben tartózkodjunk sokat a szabadlevegőn, de vegyük figyelembe a napozás szabályait is. Étkezéssel a legjobb vitaminforrások a tej, tejtermékek, tojás, margarin, máj, halmáj olaj. A szervezetbe kerülő nehézfémek miatt különösen fontos a D-vitamin bevitele.

A D-vitamin napi beviteli igénye

Gyermekek számára:

fél éves korig:     10 µg D-vitamin
fél és 1 év között:     10 µg D-vitamin
1 és 3 év között:     10 µg D-vitamin
4 és 6 év között:     10 µg D-vitamin
7 és 10 év között:     10 µg D-vitamin

Nők számára:

11 és 14 év között:     10 µg D-vitamin
15 és 18 év között:     10 µg D-vitamin
felnőtt korban:     6 µg D-vitamin
terhesség alatt:     10 µg D-vitamin
szoptatás idején:     10 µg D-vitamin

Férfiak számára:

11 és 14 év között:     10 µg D-vitamin
15 és 18 év között:     10 µg D-vitamin
felnőtt korban:     5 µg D-vitamin

A D-vitamin hiánya

A D-vitamin hiánya miatt előforduló tünetek között fellelhető a csontok eldeformálódása, merevségük elvesztése, ásványianyag-tartalmának csökkenése esetenként elégtelenné válása. A D-vitamin hiánya felelős a csontok rugalmatlansága ezáltal a nehezen gyógyuló és gyakori csonttörésért is. Fiatal gyermekeknél a D-vitamin hiányának következtében angolkór is felléphet. Felnőttek esetében izomgörcsök, csontlágyulás előfordulhat, illetve a vitamin tartósan elégtelen bevitele szerepet játszhat a csontritkulás kialakulásában is.

A D-vitamin túladagolása

A D-vitamin túladagolása jelentkezhet mérgezési tünetekben mint gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizelet kiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. A vesék károsodhatnak, vesekő képződhet, elmeszesedhetnek a lágyszövetek, valamint a bőrviszketés is utalhat D-vitamin hiányra.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.