B9-vitamin (Inozit)

A B9-vitamin Inozit néven is ismert vitamin, a B-vitamin fajtái közé sorolják, vízoldékony vitamin. Egyes kutatások szerint nyugtató, szorongásoldó hatása van. Esetenként a feszültségből adódó vérnyomást is csökkenti. A B9-vitamin hozzájárul a sejtmembránok működéséhez, azok épségéhez, de a B9-vitamin aktív formájában képes erre. Szerepet tulajdonítanak neki az idegek ingerület-továbbításában, valamint a zsírok szervezeten belüli transzportjában is.Szervezetünk képes B9-vitamint termelni, a májban, a vesében. A B9-vitamin szervezeten belüli létrejöttében szerepe van a szőlőcukornak is. A szervezet az  B9-vitamint képes tárolni, intenzív igénybevétel esetén innen fel is használja azt. Az B9-vitamint jellemzően az agy, az agyfolyadék valamint a gerincvelő tárolja.

Az B9-vitamin szükségessége

–    az agyműködésben
–    a veseműködésben
–    A pajzsmirigy működésében
–    A köztiagy működésében
–    A vérlemezkék képzésében elengedhetetlen

Az B9-vitamin napi beviteli igénye

A szervezet B9-vitamin igénye magas, tekintettel a stressz mértékére is. Pontos adatokkal nem rendelkezünk a napi szükségességet illetően, hiszen a szervezet is állít elő ebből a vitaminból, valamint tárol is belőle. A B9-vitamin szükséges mennyisége az életviteltől függően változik.

Gyermekek számára:

fél éves korig:     50 µg B9 vitamin
fél és 1 év között:     50 µg B9 vitamin
1 és 3 év között:     100 µg B9 vitamin
4 és 6 év között:     130 µg B9 vitamin
7 és 10 év között:     150 µg B9 vitamin

Nők számára:

11 és 14 év között:     180 µg B9 vitamin
15 és 18 év között:     200 µg B9 vitamin
felnőtt korban:     200 µg B9 vitamin
terhesség alatt:     400 µg B9 vitamin
szoptatás idején:     350 µg B9 vitamin

Férfiak számára:

11 és 14 év között:     180 µg B9 vitamin
15 és 18 év között:     200 µg B9 vitamin
felnőtt korban:     200 µg B9 vitamin

A B9-vitamin fellelhetősége

Természetes B9-vitamin forrás lehet a hús, a tej és tejtermékek, a gabonafélék, a gyümölcs és főzelékfélék valamint az olajos magvak. A szervezet eltárolt B9-vitamin készleteit jelentős igénybevétel esetén is felszabadítja. A B9-vitamin a fitáz nevű enzim segítségével  szabadítható fel, de ez csak egészséges emésztőrendszer segítségével valósul meg. A koffeint árt a B9-vitamin felszívódásának.

Az B9-vitamin hiánya

Az B9-vitamin hiánya esetén tapasztalhatunk fáradékonyságot, koncentrálási zavarokat, idegi károsodást. Csökken a teljesítőképességünk.

Az B9-vitamin túladagolása

Az B9-vitamin túladagolása nem ismert, tekintve hogy vízoldékony vitamin ezért lehetősége alacsony.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.