B7-vitamin (Biotin)

H-vitaminként, illetve Biotin néven is ismert a B7-vitamin mint vízben oldódó vitamin. A szervezetben jellemzően különböző enzimek alkotórészeként szerepel, molekulája ként tartalmaz. Az anyagcserében betöltött szerepének következtében a bélflórában is termelődik.A B7-vitamin szükségessége

–    aminosav anyagcseréhez
–    szénhidrát anyagcseréjéhez
–    fehérje anyagcseréjéhez
–    koleszterin anyagcseréjéhez

A B7-vitamin napi beviteli igénye

Az élelmiszerekkel felvett B7-vitamin felszívódásának hatékonysága alacsony, némely élelmiszer, mint például a tojásfehérje tovább rontja a B7-vitamin vízoldékony vitamin felszívódási arányát. A tojásfehérje blokkoló hatása miatt hiányára utaló tünetek már akkor is jelentkezhetnek, ha a napi fehérjebevitel jellemzően – több mint 30%-ban – tojásfehérjétől származik.

Újabban ajánlott mennyiség, amire B7-vitaminból szükségünk van naponta: 50 µg.

A B7-vitamin fellelhetősége

Természetes B7-vitamin forrás lehet a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék. Kötött formában találhatunk B7-vitamint a gabonafélékben, de azok egyáltalán nem szívódnak fel kötöttségük miatt. A B7-vitamin az a vitamin mely jellemzően kevéssé található meg az élelmiszerekben.

A B7-vitamin hiánya

Az ajkak és a bőr gyulladásos megbetegedéseinél gyanakodhatunk a B7-vitamin hiányára. A B7-vitamin hiányánál megfigyelhető szőrzet kialakulása valamint a nemi vágy csökkenése is. A B7-vitamin hiányakor általánosan az étvágytalanság, lehangoltság, vérszegénység, koleszterinszint-emelkedés a jellemző.

A B-7 vitamin túladagolása

Túladagolása vízoldhatósága miatt nem lehetséges.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.