B5-vitamin (Pantoténsav)

A B5-vitamin ismert még pantoténsav néven is. Élelmiszerekben a legszélesebb körben előforduló vitamin a B5-vitamin. Panthenolként gyakran alkalmazzák bőrvédő krémekben, segít a bőr rugalmasságának megőrzésében. Némely kutatások szerint a B5-vitamin jótékony hatással van a mellékvese működésére, serkenti a hormonok termelődését, míg bizonyos feltételezések szerint lassítja az öregedést is. A pantoténsav elengedhetetlen a koenzim-A enzim alkotórészeként, hiszen szinte minden anyagcsere folyamatban szerepet játszik.A B5-vitamin szükségessége

– ingerületátvivő anyagok képzése
– hemoglobin szintézise
– gyógyszerek kiürülése
– koleszterinszintézis

A B5-vitamin napi beviteli igénye

A B5-vitamin napi szükségességét meghatározni igen nehéz, hiszen szinte minden élelmiszerben megtalálható. Ügyeljünk azonban arra, hogy bizonyos erjesztő körülmények, pl.  ecet, élesztő hő hatására lebonthatják a B5-vitamint.

Gyermekek számára:

fél éves korig:     1,7 mg B5-vitamin
fél és 1 év közöt:     1,8 mg B5-vitamin
1 és 3 év közöt:     2,0 mg B5-vitamin
4 és 6 év közöt:     3,0 mg B5-vitamin
7 és 10 év közöt:     3,0 mg B5-vitamin

Nők számára:

11 és 14 év között:     4 mg B5-vitamin
15 és 18 év között:     5 mg B5-vitamin
felnőtt korban:     4 – 7 mg B5-vitamin
terhesség alatt:     6 -10 mg B5-vitamin
szoptatás idején:     7 – 10 mg B5-vitamin

Férfiak számára:

11 és 14 év között:     4 mg B5-vitamin
15 és 18 év között:     5 mg B5-vitamin
felnőtt korban:     5 mg B5-vitamin

A B5-vitamin fellelhetősége

Fő forrásaink a máj, az élesztő és a gabonafélék, péksütemények.

A B5-vitamin hiánya

Tekintettel arra, hogy a B5-vitamint szinte bármilyen élelmiszerből felvehetjük így hiánya az egyoldalú táplálkozás vagy a túlságosan finomított élelmiszerek fogyasztása esetében fordulhat elő. A vitamin hiánya a legintenzívebben az anyagcserében valamint az idegrendszerben, látványosan pedig a bőrön mutatkozhatnak meg.  Hiányának jellemző tünetei nincsenek, ezért a valódi ok, a B5-vitamin hiánya nehezen állapítható meg. A rendszeres alkoholfogyasztás valamint a dohányzás nagyobb adagban követeli a B5-vitamin bevitelét.

A B5-vitamin túladagolása

Túladagolásának valószínűsége csekély, normál körülmények között nem elképzelhető, azonban előfordulása – egyéb B vitaminok nélkül – felboríthatja az anyagcserét.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vitaminok Valamikor a XX. század közepére jutott el a tudomány a vitamin definíciójának meghatározására, mely így szól: A vitaminok olyan, nem táplálék jellegű, szerves vegyületek, melyeket az […]
  • B2-vitamin (Riboflavin) Az esetlegesen Riboflavin néven is emlegetett vitamin szintén vízben oldódó vitamin. A B2-vitamin sokrétű szerepet tölt be szervezetünkben, leginkább az aminosavak (fehérje építőelemei) […]
  • E-vitamin (Tokoferol) Tokoferolként is ismerhetjük az E-vitamint, mely szintén a zsírban oldódó vitaminok közé sorolódik. Több ismert, ám mégis különböző tokoferol hatása hasonlít az E-vitamin hatására. Az […]
  • D-vitamin (Kalciferol) A következő zsírban oldódó vitamin a D-vitamin. A D-vitamint ismerhetjük Kalciferol néven is. Szervezetünkben ultraibolya sugárzás hatására D-vitamin előanyaga is képződhet, azonban az […]
  • B3-vitamin (Niacin) A B3-vitamin más néven niacin elengedhetetlen a szöveti oxido-reduktív folyamatokhoz. A tripofán nevű aminosavból képes a szervezetben is képződni. Ismert még nikotinsavamid, nikotinamid […]

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.