B1-vitamin (Tiamin)

A B1-vitamint ismerhetjük Tiamin néven is. A B1-vitamin azon túl, hogy vízben oldódó vitamin, igen hőérzékeny. Jellemzően a szénhidrát bevitelének arányában adják meg a szükséges bevitelt a szénhidrátok anyagcseréjében való szerepe miatt.

A B1-vitamin csodálatos hatása fokozott szellemi terhelés esetén valamint az idegrendszerre gyakorolt hatása alatt mutatkozik meg igazán.A B1-vitamin szükségessége

– az energiaszolgáló folyamatok,
– idegrendszer, idegek működése azok energiaellátása
–  szívműködés

B1-vitamin napi beviteli igénye

A B1-vitamin beviteli szükségét a napi szénhidrátbevitel határozza meg. Minél nagyobb a szénhidrátbevitel annál nagyobb a vitaminszükséglet igénye. Időskorban a B1-vitamint kevésbé hatékonyan használja ki a szervezet. A B1-vitamin magasabb bevitelét szem előtt kell tartani túlzott cukor fogyasztás valamint a dohányzás és a gyakori alkoholfogyasztás esetén. Javasolt a B1-vitamin magasabb arányban történő bevitele fogamzásgátlás esetén is. Néhány élelmiszer fogyasztása esetén szintén szükséges a magasabb B1-vitamin fogyasztása ilyen zöldség például a különböző gombák, kelbimbó, feketeribizli.

Gyermekek számára:

fél éves korig:             0,3 mg B1-vitamin
fél és 1 év között:      0,3 mg B1-vitamin
1és 3 év között:         0,5 mg B1-vitamin
4 és 6 év között:        0,7 mg B1-vitamin
7 és 10 év között:     0,8 mg B1-vitamin
Nők számára:

11 és 14 év között:     0,9 mg B1-vitamin
15 és 18 év között:     0,9 mg B1-vitamin
felnőtt korban:            0,9 mg B1-vitamin
terhesség alatt:           1,0 mg B1-vitamin
szoptatás idején:        1,0 mg B1-vitamin
Férfiak számára:

11 és 14 év között:     1,0 mg B1-vitamin
15 és 18 év között:     1,1 mg B1-vitamin
felnőtt korban:            1,1 mg vitamin

A B1-vitamin fellelhetősége

Magas B1-vitamin tartalommal az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék, ezekből készült péksütemények, hüvelyesek, dió-, mogyorófélék, a sertéshús és a máj rendelkezik.

B1-vitamin hiánya

A szénhidrát-anyagcsere folyamatában játszott jelentős szerepe miatt a B1-vitamin hiánya esetén a szervezet szénhidrát-anyagcsere folyamata károsodhat. A szív elégtelen, valamint a rendellenes agyi, idegi működéséért is felelős lehet a B1-vitamin hiánya. A fájdalmas izomgörcsökkel járó esetenként halálos beri-beri betegség a B1-vitamin fokozott hiányában lép fel.

A B1-vitamin túladagolása

B1-vitamin túladagolása – tekintettel arra, hogy vízoldékony vitaminnem lehetséges.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.