Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok szerepe, fontosságaMa már mindenki tudja mennyire fontosak szervezetünk számára a vitaminok, azonban azt már kevesebben, hogy a vitaminok felszívódását befolyásolja a megfelelő ásványi anyag bevitel is.

Szervezetünknek az ásványi anyagok közül is eltérő mennyiségre van szüksége, némely ásványi anyagból több míg más ásványi anyagból sokkal kevesebb mennyiség bevitelét igényeljük.

Néhány vitamint szervezetünk elő tud állítani, addig az ásványi anyagot minden esetben kívülről kell pótolnunk. A változatos táplálkozással jelentősásványi anyag bevitel megoldott, azonban fokozott igénybevétel esetén, fokozott vitamin bevitellel az ásványi anyag bevitelét is növelnünk kell.

További információkért kérjük, válasszon az alábbi lehetőségek közül:

Makro- és mikro elemek

A makro- és mikro elemek amilyen kis mennyiségben fordulnak elő szervezetünkben, zavartalan működéséhez legalább olyan fontosak. A makro- és mikro elemek voltaképpen a nyomelemek, hétköznapi szóhasználatban leginkább így találkozhatunk velük.

A makro-elemek a test tömegének 0,005%-át, míg a mikro-elemek még ennél is kisebb mennyiségben vannak jelen testünkben. A makro- és mikro elemeket kizárólag kívülről, táplálékkal tudjuk pótolni szervezetünk számára. Mennyiségi igényét befolyásolja a nem, a kor, a fizikai igénybevétel, a sport, a stressz, a leromlott fizikai, egészségi állapot. A nyomelemek pótlása szervezetünkben legalább olyan jelentőségteljes mint a vitamin és az ásványi anyag pótlása.

Makro- és mikro elemek

Érdekességek az ásványi anyagokról.

Az Amerikai Táplálkozástani Intézet ahogy az  1950-es években kialakította a vitaminok napi beviteli mennyiségének táblázatát (RDA) úgy néhány éve meghatározták hat, az emberi szervezet számára legfontosabb, működéséhez elengedhetetlen ásványi anyag napi beviteli mennyiségét is.

A szervezet számára elengedhetetlen a kalcium, a jód, a vas, a magnézium, a foszfor és a cink. A szabályozó mechanizmus megfelelő működéséhez további 12 úgynevezett aktív elemre is szükség van, ezek a a fluor, a kálium, a kén, a klór, a kobalt, a króm, a mangán, a molibdén, a nátrium,  a réz , a szelén és a vanádium. Ezek közül az ásványi anyagok közül, ha egy is hiányzik a szervezetből vagy bevitele nem elgendő, hiánya a többi ásványi anyag munkáját gátolja vagy akadályozza meg. Szervezetünknek nagyobb beviteli igénye van a foszforból,  kalciumból, káliumból, magnéziumból valamint a kloridokból. Természetesen a fizikai aktivitás a magasabb vitamin és ásványi anyag bevitelét követeli meg.

Vitaminok

Valamikor a XX. század közepére jutott el a tudomány a vitamin definíciójának meghatározására, mely így szól:

A vitaminok olyan, nem táplálék jellegű, szerves vegyületek, melyeket az állati szervezetek normális életműködésükhöz és növekedésükhöz igényelnek. A szervezet energia-átalakító folyamatainak katalizátorai, az anyagcsere-folyamatok nélkülözhetetlen szereplői.

További információk a vitaminokról részletesen itt találhatók: Vitaminok

Még további információk:

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.